Online versus Conventional

Platform Perniagaan

Assalamualaikum..

Ape platform perniagaan?Platform perniagaan dalam bahase pasar nyer perniagaan jenis ape yang kite nk buat and cara kita jual barangan or services kepada pelanggan. Opah bagi tips so korang decide sendiri platform mane korang pilih supaye bersesuain dengan perniagaan korang.

Online versus Conventional

Masa

Untuk online business waktu perniagaan lebih panjang berbanding conventional. Perniagaan still berjalan even korang tengah mandi..haha..sangat sesuai untuk sape2 yang nk buat part-time online business. Berbanding dengan conventional which korang kene physically exist dekat tempat perniagaan. Time consuming betol x?

Promosi

Online marketing lebih meluas berbanding dengan perniagaan conventional. Tapi perlu diingat rata-rata lebih tertatik dengan banner berbanding online sales. Terpampang luas sales 50% lagi menarik dari korang tengok website..haha..

Barangan

Peningkatan penjualan online product memang meningkat dari setahun ke tahun berikut nyer. Tapi ade certain barangan yang tak boleh dijual secara online. Ramai lagi pelanggan yang suke produk depan mate so bole rase sendiri barangan tersebut sebelum buat belian.

Kos Semasa

Dari segi perbandingan kos, kos untuk memulakan perniagaan nline lebih rendah berbanding dengan conventional. Banyak kos dapat dikurangkan contoh macam sewa, gaji staff and overhead.

Customer Long-term Relation


Customer relation sangat penting untuk proses penjenamaan dan meningkatkan peluang untuk repeat customer. Perniagaan conventional mempunyai hubungan pelanggan lagi baik berbanding dengan online business. 

Sekian, Wassalam.

Labels: