ENAM PENYAKIT UTAMA KUCING YANG ANDA HARUS TAHUAssalamualaikum,

Sekian lama Opah menyepi, sibuk dengan hal-hal duniawi. Alam maya ditinggalkan kusam..haha.. Ok hari nie Opah nk berceloteh pasal kucing..sebab ape kucing??sebab Opah Cat Lover..huhu..Opah ade bukak fb kt n terbace sorang nie baru beli kucing tak sampai 3 hari da mati..kesian kn? So apa kate kita kenal dulu penyakit yang biasa pada kucing. So boleh la cegah sebelum terlambat..betol tak?hehe..

Muntah-muntah

Si Bulus muntah adalah normal. Lagi-lagi kalau masih kecik. But if muntah terlalu kerap itu tak normal. Mean ada penyakit yang mungkin boleh jadi dari keracunan makanan or makanan tidak sesuai dengan Si Bulus. Gejale muntah ni jelas kelihatan bila mulut kucing meleleh air liur dengan banyak. Kesan muntah berlebihan boleh menyebabkan kucing dehidration. So better cepat2 bawak pegi vet berdekatan.

Feline Lower Urinary Tract Disease Fasalah yang memberi kesan kepada sistem kencing kucing sering menghalang pundi kencing daripada mengosongkan dengan betul atau mungkin menyebabkan tersumbat maut uretra, tiub yang menghubungkan pundi kencing ke luar tubuh. Selalunya pelakunya adalah Feline Lower Saluran Kencing Penyakit (FLUTD). Setelah dipanggil Feline Urologic Penyakit (FUS), FLUTD bukan sekadar satu masalah, tetapi koleksi gejala klinikal yang mungkin mempunyai lebih daripada satu punca yang mungkin. Gejala FLUTD termasuk kerap atau menyakitkan membuang air kecil, air kencing berdarah dan menjilat kerap pembukaan kencing. Salah satu kunci untuk merawat FLUTD adalah untuk menentukan punca, yang boleh termasuk batu karang saluran kencing tersumbat, jangkitan atau kanser. Jika punca gejala-gejala ini tidak dapat ditentukan, kucing dianggap mempunyai keradangan pundi kencing (cystitis).